Köpa valp

Den här bilden är från mitt senaste valpköp. Love, en av de gula labbarna, kom till flocken för drygt 6 år sedan.
Jag har sedan det börjat leta en ny jaktlabbevalp + att jag ibland får frågor från blivande valpköpare om vad man ska tänka på – så därför kommer här några VALPKÖPARPRINCIPER.

1. Valpen ska vara finansierad.
När man letar valp på Blocket, så kommer det ofta upp erbjudanden om lån. Dessutom skriver många säljare att de inte är öppna för ”avbetalning” – så alltså är det inte ovanligt att man lånar till valpen.
Det är inte fel att ta lån till stora inköp som hus, men att köpa valp på lånade pengar är inte något jag rekommenderar.

2. Köp SKK registrerad valp.
Köp alltså en renrasig valp.
”Varför det.?! Blandraser kan vara minst lika friska och fina!”
Absolut – och jag kan förstå om en tjuvparning resulterar i valpar, men att gå ut med nya ”raser” och sälja dem för 20 000 – 30 000 kr, är helt ofattbart. Eller egentligen är det mer ofattbart att någon köper en sådan valp!
Skälet till att köpa en reggad valp, är att du kan följa valpens föräldrar och få se vad du får med dig i valpen. Ibland ser man en lång lista på vad ”valpen får med sig”: koppel, vattenskål och annat som är mycket lätt att skaffa sig. Dessutom betonas att ”valpen är nästan rumsren”, vilket också är helt oväsentligt i långa loppet. Jag har aldrig haft en vuxen hund som inte blivit ”rumsren”.
Det som däremot är mycket viktigare att ha med sig, är bra mentalitet.

3. Köp en valp från välmeriterade valpar.
– ”Men vi ska inte tävla med valpen..?”
Nej, men meriter är en kvalitetsbeskrivning av vad du får. Med meriter menar jag:
* Ledresultat, även om man inte kan meritera sig till okey höfter och armbågar.
En valp kan få belastade leder, trots att ingen av föräldrarna har det – men att börja köpet med en valp som har med sig det; det är ingen bra idé.
Så kolla föräldrarnas ledresultat och ev. tidigare valpkullar med samma föräldrar.
* Provresultat, för ett resultat på jakt-, lydnads, eller rallyprov – säger ganska mycket om hunden. Den måste ha ett bra psyke för att kunna prestera under viss påfrestning och den måste vara åtminstone ganska frisk.
3. Köp aldrig en reserverad valp!
Det här är den absolut viktigaste principen, för rädsla är väldigt ärftligt och mycket svårt att träna bort. Dessutom kommer denna reservation göra hundägandet till en ständig påpasslighet – och så ska det inte vara att ha hund.
Om hunden till det har skärpa, så blir det än värre. Alltså en rädd hund, som väljer försvar istället för att dra sig undan. Båda hundarna mår dåligt, men den första kan dessutom skapa problem för ägaren.
Nu är det tyvärr så att även vissa jaktlabbar, har reservation och även skärpa. Jag har haft en sådan på enskild träning och det var ingen trevlig upplevelse, med det var än värre för den hundägare som ska leva med den hunden i vardagen. 
Så när jag nu letar valp och pratar med uppfödare, så är det det första jag frågar:
”Finns det reservation i valpens gener?”
Ledstatistik och meriter kan jag ju läsa mig till själv, men om inte hunden har gjort ett MH eller Bhp, så kan man inte läsa sig till det.
En 8 veckors valp ska direkt komma fram till en främmande person för att hälsa, så gå inte på att valpen är ”blyg” när den drar sig undan och att ”det kommer växa bort”!

Att ha hund, är något jag rekommenderar ALLA – men det gäller att tänka rätt, före köpet…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: