Valp planering

Jag planerar för valp och eftersom det är 7 år sedan jag hade valp, så har jag fått repetera upplägget för valpägande.
Varje familj är unik och får lägga upp hundägandet utifrån sina förutsättningar – så här kommer mitt upplägg 🙂

1. De vuxna hundarna får gilla läget.
Det är få äldre hundar som gillar valp så där väldigt mycket, eller man kan tycka det är kul ett tag – men en livlig valp, kan fresta på tålamodet.
Jag kräver inte att varken Sampo eller Love, ska älska valpen från första stund, men de måste acceptera att den nu ska bo här.
– Hur gör man då det..?
Ja, jag talar om att nu bor valpen här och han måste få röra sig fritt. Tycker de att det blir för jobbigt, får de hoppa upp i deras fåtölj. Det valpen måste lära sig är att var och en äger sin egen matskål och att man alltså inte kan dyka ner i någon annans, när ens egna mat är slut. Den inlärningen brukar hundarna sköta själva.

2. Är man valp får man stanna hemma, när de äldre hundarna rastas.
Jag brukar kasta ut lite kattfoder på golvet, när valpen ska bli kvar hemma. Så fort valpen börjat leta maten, går vi ut och även om förstås valpen registrerar det – så brukar det gå bra. Så gott som alltid har vi kommit tillbaka och funnit valpen i bädden, ofta med något trygghetsföremål – som en av mina skor.
Efter ett tag börjar valpen förknippa bilden av att vi är på väg ut, med godisletande – och det blir lättare och lättare att lämna honom.

3. Leksaker.
Jag brukar inte köpa speciella ”leksaker”, utan använda det jag vet valpar gillar och anpassa dem. Skor är en stor favorit, så jag använder avlagda skor, tar bort metalldelar – och har en favoritleksak som dessutom är bitvänlig.
– Men börjar då inte valpen bita på alla skor..?
Nej. Jag tror valpar kan skilja på olika skor, iallafall har mina lärt sig att skor som ligger på skohyllan är inte leksaker. Råkar valpen ta en av dem, byter jag bara ut den mot leksaksskon.
Av en gammal skinnjacka, får man många fina leksaker; som exempelvis en ärm där man klippt bort foder och eventuella metallspännen.
Sedan finns det mycket annat i ett hem – som inte är leksaker; som exempelvis veden i vedkorgen. Jag brukar inte plocka bort det, utan leka bytleken istället: vedklabbe mot leksaksskon.
Hos mig är boll en belöning, men ofta lyckas hundarna plocka upp en boll från träningsväskan – och då får det bli en leksak.
Alla leksaker förvaras i en speciell korg och även om leksakerna oftast ligger utspridda i huset, så plockar jag ihop dem flera gånger varje dag.

4. Höns och annat roligt.
Höns brukar vara väldigt svårt – att låta bli att jaga 🙂 Då menar jag inte jakt i mening att ta död på hönan, utan mer att springa efter. Jag kan förstå att det är enormt svårt att låta bli att fara efter en höna som kacklande flaxar iväg – men det måste man lära sig om man ska bo hos mig
Jag har lyckats få polarhunden Loggi att låta bli hönsen, så det kommer garanterat gå bra även med en jaktlabbevalp.
Som vi all uppfostran, så börjar det med att jag äger förbudet.
– Vad menar du..?
Jo. Jag måste tro på det jag säger, oavsett om det är mina grundskoleelever eller min hund. Bara det att jag är övertygad om vikten i det jag säger, gör att mitt kroppsspråk blir mer bestämt – och det blir mer tyngd i det jag säger. Jag behöver alltså inte använda speciella ”ledarskapsövningar”, utan bara att jag tror på det jag säger.

5. Träning.
Många köper valp, bara för ”sällskap” – men så är det inte för mig. Jag köper en valp som är träningsvillig, men vet av erfarenhet att mycket kan hända som gör att planerna får skrinläggas. Jag har haft både jaktlabbar och schäfrar som haft stora ledbesvär och fått somna in i förtid.
Men; som sagt: jag planerar för träning av valpen. I första hand planerar vi för jakt- och lydnadsprov och jag har redan hans egen Grundfärdighetspärm klar.
Ibland hör man att man ska vänta med träning av en valp, men jag tänker tvärtom. Mycket kan man grundlägga redan med en åttaveckorsvalp, så vi planerar starta direkt vi kommer hem.

Så. Nu börjar vi mentalt bli klar för valp 🙂 och ser fram emot att få börja om med en ny liten individ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: