Pensionärsliv i balans

Alla har vi hört talas om utbrändhet och det kanske mest förknippas med de som är ute i yrkeslivet. När man sedan blir pensionär, så ser man framför sig ett liv i perfekt balans: vi slipper stiga upp till väckarklocka, vi får äntligen göra allt det vi velat göra och vi får nu umgås med familjen och vännerna.
Men, nu börjar man prata om boreout, alltså motsatsen till burnout – och att det är något som kan drabba oss som inte jobbar nå mer. Det kan vara pensionärer, men också andra som valt att inte jobba heltid.

Som kostrådgivare har jag kommit i kontakt med den här gruppen, som inte bara är uttråkade – utan också börjar uppleva stress pga att livet är i obalans. Man har alltså inte för mycket att göra, utan tvärtom för lite.

Det här har gjort att jag omarbetat Hälsohjulet, som jag använder i min Kostkurs.
Uppgiften är samma, men uppdelning är ny.
Tänk ditt liv som ett hjul med olika delar och där delarna måste skapa balans, för att ditt liv ska rulla på bra.
De här delarna behöver vi alla, för att vi ska må bra:
1. Utveckling.
Några kallar det för utmaning, men vi som jobbat heltid i massor av år, kan vara lite trötta på begreppet ”utmaningar”. Däremot är det viktigt att vi fortfarande utvecklas.
2. Sociala kontakter.
Där ingår den närmaste sociala kontakten: familjen och vänner. Sedan de arbetskamrater vi hade – och som nu är borta.
3. Maten.
Hur regelbundet äter du?
4. Sömn.
Hur sover du?
5. Motion.
Hur mycket rör du dig i veckan?
6. Existensiella frågor.
Ser du någon mening med ditt liv?

Börja med att dela in ditt Hälsohjul i de 6 delarna, utifrån hur det ser ut i dag.
Fundera sedan på hur du skulle vilja ha det istället – och hur du skulle kunna balansera upp ditt liv.

För min egen del är nr 1 Utveckling mycket viktigt. Inte så att jag saknar mitt heltidsjobb, utan mer att jag nu äntligen kan göra det som utvecklar mig: träna hund.
Nu vet jag att alla inte älskar hundträning, men jag vet att vi alla behöver någon syssla/uppgift som utvecklar oss. Det kan vara vad som helst och behöver inte alls löna sig, eller bli bedömt. Men du måste känna att du lär dig något nytt och gärna också ställs inför ett problem du måste lösa.

Den här bilden visar så bra vad hundträningen ger mig: glädje. Och inte bara mig, utan jag tror LOVE tycker det här är lika kul som jag gör.


Hundträningen ger mig också möjlighet att planera; vilket jag gillar som gammal lärare och sedan få testa om vi klarar provet. Nu har vi ett lydnadsprov inplanerat i maj, så planering och träning är upplagt utifrån att vi ska klara det.
När man tränar 2 olika hundar, som jag gör, ställs jag inför många problem i hur jag ska kunna förmedla åt dem – hur just det här momentet ska utföras. Samtidigt som jag vill att de ska behålla glädjen i att jobba med mig.

Mina hundar tränas enbart med positiv förstärkning, där det rätta beteendet belönas och det felaktiga negligeras.
Här tränar vi halter och SAMPO sitter snyggt vid sidan, samtidigt som han sträcker sig mot godiset som snart plockas upp från fickan.

 

 

 

2. Sociala kontakter har förändras mycket under pandemitiden. Många har, kanske som jag, upptäckt att vi egentligen trivs bättre i små grupper på några få.
Andra däremot längtar till tider då de kan träffas i större sammanhang.
När vi lämnar vårt jobb, lämnar vi också ett socialt sammanhang och beroende på hur vi är som personer, får vi nu skaffa oss ett nytt socialt liv. Fast helt rätt är det förstås inte, för vi har ju haft kvar våra vänner även när vi jobbade, men vi tappar i alla fall den stora sociala gruppen vi varit inne i.
Sociala kontakter är viktigt och vi kan alltid försöka hitta nya kontakter utifrån en hobby:
Vi var några som skulle träffas för att starta upp vår odling, men har nu valt att pausa just den delen pga smittotrycket. I stället kommer vi dela fröerna mellan varandra och istället ha kontakt via whatsup.
Inte riktigt som vanligt, men ändå ett sätt att hålla kontakten till vi kan träffas fysiskt igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: